Látványos volt és finom: Hagyományos disznóvágás Kissikátorban

A Hangony-völgy településein – Domaházán, Kissikátorban és Hangonyban – Téli Fesztivált rendeztek. A Leader program „Négy Évszak Kulturális Fesztiválok” keretében meghirdetett pályázatán nyert támogatásból sikerült megvalósítani Advent négy hétvégéjén ezt a színvonalas, hagyományőrző programot, melyet a szervezők hagyományteremtő céllal indítottak útjára.

December 4-én szombaton Kissikátorban Hagyományos disznóvágásra került sor. Már reggel nyolc órakor összegyűlt a falu apraja nagyja, s a leszúrt közel két mázsás állat mellett megkóstolták a „fogópálinkát”, majd Kiss László mesterszakács vezetésével elindult a sertés feldolgozása. A pörzsölést hagyományosan, szalmával végezték, majd a feldarabolás után négy csapat részvételével megkezdődött a böllérverseny. A résztvevők azt bizonyíthatták, ki készíti a legfinomabb hurkát és kolbászt a frissen feldolgozott állatból.

A verseny alatt már főtt az orjaleves, készült a torskáposzta és a különböző, finomabbnál, finomabb sültek. Egy óra után asztalhoz is ülhetett minden falubeli és más településről érkezett vendég, akik nem csak a disznótor hagyományos étkeit, hanem régi falusi süteményeket – herőcét, hájast, túróslepényt, pampuszkát, mákosfentőt – is kóstolhattak.

A testi töltekezés mellett a szervezők – Kissikátor Község Önkormányzata és a Kissikátor Fejlesztéséért Közalapítvány – a szellemi táplálékról is gondoskodtak. Kocsik László polgármester ünnepi köszöntője után kezdetét vette a kulturális műsor, ahol fellépett a Vadszilák Gyermek Néptáncegyüttes, a Domaházi Hagyományőrző Együttes és a Hangonyi Napraforgó Táncegyüttes. S azok sem mentek haza üres kézzel, akik arra voltak kíváncsiak, milyen régi mesterségeket is űztek annak idején falun, így Kissikátorban is. Az iskola épületében berendezett kiállításon régi képeken végigkövethették a kendertermesztés, feldolgozás, fonás, szövés munkafolyamatait, jónéhány eszköz is kiállításra került, s egy hagyományosan berendezett parasztszoba részleteit is összerakták a rendezők.

A kissikátori program késő délután a falu főterén felállított hatalmas adventi koszorú mellett zárult, ahol egyházi énekek kíséretében - a nagy hideg ellenére még mindig szép számú résztvevő előtt - Kocsik László meggyújtotta a második adventi gyertyát.

Fotók: Kajdi Szabolcs