Gombafesztivál Kissikátorban

Az Ózdtól alig 15 kilométerre fekvő 350 lélekszámú településen, Kissikátorban idén immár nyolcadik alkalommal rendezték meg szombaton a gombafesztivált. Az eseményre ez alkalommal is közel 3 ezer ember látogatott ki a nap folyamán. A program gombafőző versennyel kezdődött, ahol 9 csapat mérte össze erejét, majd a rendezvény szervezői – Kissikátor Önkormányzata és a Kissikátor Fejlesztéséért Közalapítvány – megkoszorúzta a település posztumusz díszpolgára, dr. Kovács Béla matematikus emléktábláját, aztán felavatták a néprajzi gyűjteményt, ahol a régi paraszti élet használati tárgyai mellett képeken végigkövethető a kendertermesztés és feldolgozás munkafolyamata.

Az ünnepi megnyitón Kocsik László polgármester köszöntője után August J. Molnár professzor, az Amerikai-Magyar Alapítvány igazgatóságának társelnöke lépett a mikrofonhoz. A történész szülei 1910-ben vándoroltak ki Amerikába Kissikátorból, s ő azóta is tartja a kapcsolatot szülei egykori lakóhelyével, a még élő rokonokkal.. A gombafesztiválon az önkormányzat tiszteletbeli kissikátori polgárrá fogadta August J. Molnárt, azaz Molnár Ágostont. Aztán Riz Gábor országgyűlési képviselő, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés alelnöke üdvözölte a fesztivál vendégeit.

A nap folyamán fellépet a testvártelepülésük, a szlovákiai Détér község asszonykórusa, a Domaházi Hagyományőrző Együttes és több amatőr művészeti csoport is. De itt járt a délután folyamán Tarnai Kis László nótaénekes és este élő koncertet adott a Kormorán együttes.