Történelem

Sikátor neve 1455-ben tűnik fel először nemesi névben. Csak a XVI. században fordul elő gyakrabban az oklevelekben, ez azt is mutatja, hogy maga a település viszonylag későn alakult ki. A mai területén a középkorban volt egy másik település is, Szilakszó, amelyet a Hangonyi nemzetség épített a XIV században a Sikátori-völggyel szemben. Eredetileg a Hangonyiak szállásterülete volt, már a XIV század elején Borsod vármegyéhez tartozott. Amikor a törökök kirabolták és felégették a környék védtelen falvai t, akkor Sikátort is elpusztították.

A XVII. században a község területén a Bolyky család és a Hubayak is szereztek birtokrészt. Az 1848-at követő abszolutizmus időszakában Domaházával együtt Gömör-Kishont vármegyéhez kapcsolták, csak 1861-ben tudták elérni, hogy a község újból Borsod megyéhez tartozzon. 1904-ben országosan rendezték az egyező nevű községek elnevezéseit. Ekkor, hogy megkülönböztethető legyen más Sikátor nevű községtől, neve elé a „kis" jelző használatát rendelték el. Ettől kezdődően hivatalosan a község neve Kissikátor.  

Az 1930. évi statisztikai jelentés szerint az őstermelők száma 352 fő. Ekkor már egyre többen igyekeztek az ózdi gyárban munkát vállalni, így kialakult a kétlaki életforma.

 

Kissikátor, az élhető település c. könyv letöltése